Wat mag er niet in de riolering
Wat mag er niet in de riolering gegooid worden?
Het rioolstelsel is een essentieel onderdeel van onze infrastructuur. Het zorgt ervoor dat afvalwater veilig wordt afgevoerd en verwerkt, zodat we een schone en hygiënische leefomgeving behouden. Echter, veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er verschillende dingen zijn die absoluut niet in het riool mogen worden gegooid. Bij verkeerd gebruik van je riolering kan het ernstige gevolgen hebben voor zowel het milieu als de werking van het rioolstelsel. In dit artikel leggen we uit wat er allemaal niet in de riolering mag worden gegooid en waarom het zo belangrijk is om hierop te letten.
Vetten, oliën en frituurvet
Frituurvet, oliën en andere vetten zijn vaak een veelvoorkomende veroorzaker van verstoppingen in het riool. Wanneer vet in het riool wordt gegoten, stolt het bij lagere temperaturen en vormt het een laag die zich aan de binnenkant van de leidingen hecht. Dit leidt tot verstoppingen die de doorstroming van afvalwater belemmeren. Bovendien kunnen vetten de waterzuiveringsinstallaties verstoren. Het is daarom van groot belang om gebruikte olie en vet via het groente-, fruit- en tuinafval of een speciale inzamel bak af te voeren.
Wipes of schoonmaakdoekjes
Hoewel het verleidend kan zijn om schoonmaakdoekjes of vochtige billendoekjes in het toilet te gooien, is dit absoluut niet toegestaan. Zelfs als de verpakking aangeeft dat de doekjes ‘afbreekbaar’ zijn, kunnen ze leiden tot verstoppingen. Deze producten zijn vaak gemaakt van synthetische vezels die niet of niet goed afbreken in het water. Ze kunnen zich ophopen in de riolen en leiden tot blokkades. Het is beter om deze producten in de afvalbak te gooien in plaats van ze door het toilet te spoelen.
Chemische stoffen
Chemische schoonmaakmiddelen, verf, oplosmiddelen, pesticiden, en andere schadelijke stoffen mogen absoluut niet in het riool worden geloosd. Deze stoffen kunnen het water verontreinigen en het milieu ernstig schaden. Ze kunnen ook de werking van waterzuiveringsinstallaties belemmeren. In plaats van chemische stoffen door de gootsteen te gieten, moeten ze worden afgevoerd via speciale inzamelpunten voor gevaarlijk afval. Dit zorgt ervoor dat ze op een veilige en verantwoorde manier worden verwerkt.
Medicijnen
Oudere of ongebruikte medicijnen mogen niet via het riool of toilet worden weggegooid. Het lozen van medicijnen in het riool kan leiden tot chemische vervuiling van het oppervlaktewater, wat schadelijk is voor zowel het milieu als de gezondheid van mensen en dieren. In Nederland zijn er speciale inzamelpunten voor medicijnen, zoals apotheken, waar je oude of ongebruikte medicijnen kunt inleveren.
Haren
Haren die in de douche of het bad terechtkomen, kunnen zich ophopen in het riool en verstoppingen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor zeepresten die zich samen met haar kunnen ophopen in de leidingen. Het is daarom verstandig om een zeefje of een in de afvoer te plaatsen om te voorkomen dat haren in het riool terechtkomen. Deze kunnen dan gemakkelijk worden verzameld en weggegooid in de vuilnisbak.
Etensresten en voedselafval
Hoewel het soms verleidelijk is om etensresten door de toilet of gootsteen te spoelen, kan dit voor verstoppingen zorgen. Etensresten kunnen zich ophopen in het riool en is voeding voor ongedierte, maar vooral vetten en olie. Het is beter om etensresten en voedselafval in de prullenbak of compostbak weg te gooien. Dit voorkomt niet alleen verstoppingen, maar draagt ook bij aan een duurzamer afvalbeheer.
Het belang van goed rioolbeheer
Het riool is een essentieel systeem dat onze samenleving draaiende houdt. Het correct gebruiken van het riool is belangrijk om te voorkomen dat er verstoppingen of vervuiling ontstaat. Door verantwoord om te gaan met afvalwater en chemische stoffen niet in de riolering te gooien of gieten, kunnen we bijdragen aan een schoner milieu en een goed functionerend rioolstelsel.
Het is een kleine moeite om vetten, chemische stoffen, medicijnen en andere schadelijke producten op de juiste manier af te voeren, en het draagt bij aan de gezond milieu. Dus de volgende keer dat je twijfelt of iets wel of niet in het riool mag, denk dan even na en kies de juiste weg!